Visszajelzés

Összes cikk

2015-04-21

Szétnyílt hasizom I.

Kiemelt kép

Bevallom, hogy az első terhességem idején nem hallottam erről a problémáról. Szültem, nagy hasam maradt, edzettem sokat, jobb lett. Mondhatni egész jó. Aztán jött az ikerterhesség, és egy gigantikus a has a végére.

Bevallom, hogy az első terhességem idején nem hallottam erről a problémáról. Szültem, nagy hasam maradt, edzettem sokat, jobb lett. Mondhatni egész jó. Aztán jött az ikerterhesség, és egy gigantikus a has a végére. Amikor eltelt egy év, még mindig kb 5-6 hónapos terhesnek néztem ki, illetve akkor vettem észre, hogy hasprésnél megjelenik egy dudor a köldököm környékén, főleg fölötte. Nem fájt, csak egy kisebb púp volt. Nem kellett sokat kutatnom a neten, beazonosítottam, hogy bizony a rendszer nem bírta a dinnyehasat és az egyenes hasizmaim 2 ujjnyira szét voltak nyílva.

Nem vagyok az a finomkodó fajta, ugyanúgy edzettem tovább az összes módszerrel, amit ilyen állapotban nem javasolnak, de figyeltem, hogy az általam hasznosnak ítélt hasizom erősítő gyakorlatok se maradjanak el. Ezért biztosan nagy tasli jár az összes pilates oktatótól és gyógytornásztól cheeky Most 1 ujjnyi a “folytonossági hiány”. Összezáródni már soha nem fog, de ez, ha nincs egyéb egészségügyi probléma, nem igényel speciális kezelést.

De hogy mi a franc ez és mitől van?

Van, aki a túlsúlyért kapja ajándékba, másnak elég egy sima terhesség. Az ikresek, a többedik terhességüket kihordók és az eleve gyenge hasizomzattal megáldottak szerencsések, ha rendesen záródik a hasfaluk. Állítólag 3-ből 2 nő "úgy marad".

Anatómiából elég pocsék vagyok, rajtatok meg nem segít, ha értitek, ezért konyhanyelven mondom. Van az egyenes hasizom, ami a profiknak kockás, tudod smiley. Szóval ez az izom valahol a bordák külső felszínén ered és a szeméremcsonton tapad. A két egyenes hasizom között rugalmas kötőszövet van függőlegesen (egy) és vízszintesen (négy). Ezek miatt látszanak a kockák. A terhesség alatt, a has növekedésével a függőlegesen futó kötőszövet nyúlik, ameddig kell vagy bírja, aztán szakad, ha már nem. 1 ujjnyi nyílás nem gond, 2-3 ujjnyival még érdemes bíbelődni, speciálisan erősíteni a hasat, a törzs izmait, de ha ennél többet mérsz majd esetleg, mindenképp mutasd meg orvosnak.

Nem csak az a gond ezzel, hogy gratulálnak az újabb terhességhez, kialakulhat sérv, inkontinencia, de brutál derékfájás is. Mindez azért, mert a hasfal nem látja el azt a támasztó funkciót, amivel a belső szerveidet a helyükön tarthatná, jellemző még a kacsasegg (opárdon!): has előreesik, viszi magával a gerinc ágyéki szakaszát, fenék kiáll. Ha így nem érted, gondolj arra, amit a köznyelv pucsításnak hív.

Hogyan vizsgáld?

Feküdj hanyatt, húzd talpra a lábaidat. Egyik kezeddel támaszthatod a tarkódat, másik kezed ujjaival pedig egy hasprés alatt tapogasd végig a köldök felett és alatt 3 ujjnyira a középvonalat. Nem fejrángatás, nem felülés, csak egy nagy levegő és hasprés. Érezni fogod, ha eltűnik az ujjad az egyenes hasizmok között és azt is, ha nem megy be. Kicsit olyan a vizsgálat mint amit gyerekkoromban rettegve néztem a tévében. Talán mexikói csodadoktorok nyúltak a páciens hasába, nagy véres horrort mutatott a kamera, majd a beteg mosolyogva és gyógyultan távozott devil. Na, szóval figyeld meg, hány ujjad fér be a két egyenes hasizom közé!

Mára ennyi, jöhetnek kommentbe az eredmények! Legközelebb, ha lesz türelmem ennyit a gép előtt ülni, összeszedem, hogy milyen gyakorlatokat ajánlanak, tiltanak, illetve, hogy nekem mi vált be.