A Gyerünk, anyukám! mintaétrend és az IR
Gyakran teszitek fel azt a kérdést a Gyerünk, anyukám! étrendjével kapcsolatban, hogy kompatibilis-e az inzulinrezisztencia (IR) étrendjével. Lássuk, mit érdemes tudni erről a kérdésről!
- A Gyerünk, anyukám! étrendje alkalmazható inzulinrezisztencia esetén is.
- Ugyanakkor nem feltétlenül felel meg a laikusok körében elterjedt, néha tudományosan nem megerősített elveknek, elvárásoknak, szükségtelen korlátozásoknak.
- Az étrend nem, vagy csak minimálian tartalmaz hozzáadott cukrot (pl. mézet egy-egy ételnél).
- Zöldségekben, hüvelyesekben, azaz élelmi rostokban, vitaminokban, ásványi anyagokban és antioxidánsokban is gazdag.
- Kiegyensúlyozott nem csak a szénhidrátok, de a fehérjék, zsírok tekintetében is.
- Napi ötszöri étkezésre lett tervezve, amelyek szénhidráttartalma jellemzően összhangban van a 30-20-50-20-40 elosztással.
- Mozaikétrend, azaz az egyes napok azonos étkezései egymással kicserélhetőek, vagy ismételhetőek is.
Véleményem szerint, az IR-étrenddel kapcsolatban általánosságban, az alábbiakat kell még mindenkinek tisztán látnia:
- Tévhit, hogy mindenkinek 160 g szénhidrátra lenne szüksége/nap. Ez az elképzelés sajnos valamilyen okból kifolyólag mélyen beégett itthon nem csak a laikusok, de az orvosok fejébe is, ezért gyakran ezt javasolják - minden valós indok nélkül. Nem tudok még egy olyan országról, ahol - egyébként szükségtelenül - ilyen merev keretek közé próbálnák szorítani a szénhidrátbevitelt.
- Személy szerint azt gondolom, hogy a szénhidrátok minősége sokkal fontosabb tényező, mint az, hogy 160 vagy 180 g a napi bevitelünk.
- A napi szénhidrátbevitel csak egy tényező a rengeteg közül, ami szerepet játszik az étrendünkben, nem lehet kizárólag ennek mennyiségére alapozni azt, hogy kiegyensúlyozott-e az étrendünk. Hogy egy egyszerű példát mondjak, nem mindegy, hogy a reggeli 60 g (~30 g ch) kenyér mellé egy friss túrókrémet és sok friss zöldséget eszünk, vagy egy négytojásos szalonnás-kolbászos rántottát. És ezek mellett még sok-sok tényező van hatással az étrendünkre.
- A szalonnás-kolbászos rántotta példájából kitűnik az is, hogy az egészséges, kiegyensúlyozott étrendben nemcsak a szénhidrátok, hanem a megfelelő minőségű fehérjék és zsírok is fontosak.
A Gyerünk, anyukám! étrendje mintaétrend, amit a saját habitusunknak, ízlésünknek, életkörülményeinknek megfelelően tudunk személyre szabni. Kezeljük rugalmasan, használjuk inspirációnak, sorvezetőnek, új ötletek kipróbálására!
Azt is tartsuk szem előtt, hogy nem minden nap egyforma. Egyik nap lehet, hogy éhesebbek vagyunk, másik nap lehet, hogy kevésbé - és ez így teljesen normális. Különösen, ha sportolunk, vagy esetleg kizárólagosan szoptatunk.
Figyeljük a saját, biológiai jelzéseinket, igényeinket is! Ha épp nem kényelmes, akkor ne tuszkoljuk le az ételt, csak azért, mert oda lett írva, vagy ha épp éhesebbek vagyunk, akkor együnk többet - persze nem ész nélkül, és figyelve a jóllakottság érzetünkre. Ne kizárólag az életünket igazítsuk egy mintaétrendhez, hanem hajlítsuk az étrendet az életvitelünkhöz!