Egy nap a vegetáriánus étrendből
Ilyen a 4 hetes vegetariánus kiegyensúlyozott étrend egy napja
Közkívántra megmutatjuk a 4 hetes vegetáriánus kiegyensúlyozott étrend egy napját.
Az étrendhez mindig adunk egy kinyomtatható heti bevásárlólistát és egy heti áttekintőt, valamint napi bontásban egy elkészítési segédletet is. A mintaétrendben feltüntetjük az egyes étkezések tápanyagösszetételét és a kalóriatartalmát is.
A bemutatott étrend 1500 Kcal-ás, 160 g szénhidráttal, a mennyiségek egy főre vannak kalkulálva.
Az étrendet Bodon Judit, dietetikus állította össze, az ételeket Angeli Edit készítette és fotózta.
A nap során fogyasszunk el 2-2,5 liter cukormentes folyadékot: vizet, ásványvizet, zöld-, gyümölcs-, fekete teát, limonádét, ízesített vizet.
REGGELI: Muffinformában, tortillában sült tükörtojás, kefir
Energia 364 kcal - Fehérje 19 g - Zsír 18 g - Szénhidrát 30 g
-
1 db tojás
-
1 db búzatortilla (40 g)
-
kevés olívaolaj
-
10 g light sajt (Aldi New Lifestyle Maasdamer, Tilsiter, Gouda, Pannonia Light, Leerdammer Lightlife stb.
-
125 g kefir
-
só, bors, snidling, petr. zöld
-
50-100 g friss idényzöldség (retek, paradicsom, uborka, paprika, salátalevelek stb.)
A sütőt előmelegítjük ~180-200 fokra. Egy muffinformának a mélyedését ecsettel vékonyan kikenjük olajjal, tölcsérszerűen belefektetjük a tortillát. A tortillába tesszük a sajt felét, óvatosan beleütjük a tojást, erre tesszük a sajt másik felét, sózzuk, borsozzuk, ízlés szerint snidlinggel, petr. zölddel ízesítjük. A sütőben ~ 10 perc alatt megsütjük, majd óvatosan a tányérunkra helyezzük. Friss zöldségekkel, kefirrel fogyasztjuk.
TÍZÓRAI: Finn Crisp + alma
Energia 108 kcal - Fehérje 2 g - Zsír 1 g - Szénhidrát 21 g
-
150 g alma
-
3 db Finn Crisp (Original)
EBÉD: Hagymaleves, gombapaprikás tésztával
Energia 448 kcal - Fehérje 24 g - Zsír 14 g - Szénhidrát 55 g
Hagymaleves:
-
1 tk vaj
-
¼ db vöröshagyma
-
¼ db póréhagyma
-
1 szál újhagyma
-
50 g burgonya
-
2 dl zöldségalaplé vagy 2 dl víz + ¼ db leveskocka
-
só, bors ízlés szerint
Gombapaprikás tésztával (elkészíthetjük nokedlivel is, ekkor a családi receptúra alapján készítsük el a nokedlit, és abból 115 g-ot mérjünk a tányérra készen):
-
250 g csiperkegomba (lehet laska- is vagy vegyesen)
-
1 ek olaj
-
¼ fej vöröshagyma
-
1 kisebb db paradicsom
-
fél db zöldpaprika
-
só, bors, őrölt kömény, őrölt fűszerpaprika, friss. petr. zöld
-
45 g durumtészta (nyersen mérve, készen ~115 g)
-
50 g zsírszegény (0,1% zsírtartalmú) natúr joghurt (pl. Milfina - Aldi)
Hagymaleves: A hagymákat kisebb kockára/vékony karikákra vágjuk, a burgonyát megtisztítjuk, kockára vágjuk. Egy lábasban a vajon először a vöröshagymakockákat üvegesre pároljuk, majd rászórjuk a karikára vágott póréhagymát. Pár perc múlva mehetnek a lábasba a burgonyakockák, és öntsük fel az egészet az alaplével, sózzuk, borsozzuk. Mielőtt a krumpli teljesen megfőne, adjuk hozzá a karikázott újhagymát, melynek zöld részéből tegyünk el egy keveset a díszítéshez. Az elkészült levest botturmixszal krémesítsük, tálaláskor díszítsük a frissen aprított újhagyma zöldjével.
Gombapaprikás: A gombát vékony szeletekre vágjuk. 1 ek olajon megdinszteljük az apróra vágott vöröshagymát, hozzáadjuk a fűszerpaprikát, átkeverjük, kevés vízzel felöntjük, majd lepirítjuk. Hozzáadjuk a gombát, a felkockázott paradicsomot, paprikát, sózzuk, borsozzuk, őrölt köménnyel ízesítjük. Szükség esetén kevés vizet hozzáadva készre főzzük. A tésztát kifőzzük, a gombával tálaljuk, joghurttal dúsítjuk, friss petr. zölddel díszíthetjük.
UZSONNA: Tejberizs kókusztejjel, eperöntettel
Energia 132 kcal - Fehérje 2 g - Zsír 4 g - Szénhidrát 22 g
-
20 g (rizottó) rizs
-
60 ml light kókusztej (konzerv, nem a tetrapak dobozos) (pl. S-budget csőkkentett zsírtartalmú kokusztej - Spar)
-
50 g eper (fagyasztott)
-
¼ tk étkezési keményítő
-
1 ek víz
-
pár csepp vaníliaaroma- vagy esszencia
-
¼ db citromból nyert citromhéj
-
1+1 tk eritrit vagy más energiamentes édesítőszer (pl. stevia, Polisweet stb.) ízlés szerint
Egy edénybe öntsük a kókusztejet, adjuk hozzá a rizst, pár csepp vaníliaaromát/-esszenciát, a citrom lereszelt héját. Kis lángon, folyamatos felügyelet mellett főzzük puhára a rizst - szükség esetén adjunk hozzá kis adagokban vizet. Ha a rizs megpuhult, és felszívta az összes folyadékot, akkor hagyjuk kicsit kihűlni, langyos állapotban belekeverjük az édesítőt. Ez után a tálaláshoz használt kehelybe/pohárba/tálba tesszük, és hagyjuk kihűlni. Egy másik edénybe beletesszük az epret, átmelegítjük, hogy megpuhuljon, kiolvadjon, levet eresszen. A keményítőt egy tálban elkeverjük az 1 ek vízzel, majd az eperhez adjuk, és ezzel besűrítjük. Ízlés szerinti édesítővel édesítjük. Ha kész, hagyjuk langyosra hűlni, majd a kihűlt tejberizsre kanalazzuk. Kis időre a hűtőbe tesszük, hidegen fogyasztjuk.
VACSORA: Light sajtos melegszendvics
Energia 353 kcal - Fehérje 20 g - Zsír 13 g - Szénhidrát 38 g
-
50 g light sajt (pl. Pannonia light, Leerdammer Lightlife, Aldi New Lifestyle Maasdamer/Tilsiter/Gouda, Trapp. light)
-
70 g teljeskiőrlésű vagy Graham-, rozskenyér/ zsemle/ kifli
-
vaj/margarin vékonyan kenve
-
pár karika lila/póré-/újhagyma (elhagyható)
-
50-100 g friss zöldség (retek, paradicsom, uborka, paprika, salátalevelek, savanyúság stb.)
A kenyeret megkenjük, hagymakarikát helyezünk rá (vagy akár paradicsomkarikákat, paprikacsíkokat), sajttal befedjük, melegszendvicsnek megsütjük. Friss zöldségekkel kísérjük.