Kijelentkezett felhasználó kép

Terhesség hétről-hétre, 10-14. hét

Terhesség hétről-hétre, 10-14. hét

Nőgyógyász szakértőnk, Dr Vörös Anna a Terhesség hétről-hétre sorozatban elmondja, mi történik a terhesség 10-14. hetében

 

10. hét – már babaformája van!

 

Nagy meglepetés érhet, ha a 10. hét környékén esetleg visszahív az orvos egy ultrahangvizsgálatra: Nahát, már egészen úgy néz ki, mint egy baba!

Bizony, az a pici maszat a fekete körben, amit valamikor a 6. és a 8. hét között láttál az ultrahangon, és amira az orvosod azt mondta, hogy az a kisbabád, mostanra teljesen babaformájú. Vannak jól elkülöníthető végtagjai, feje, törzse, és élénken kalimpál is a vizsgálat alatt. Egy komplett babát láthatsz a monitoron, csak nagyon picikét: körülbelül 3,5 centi hosszú a feje búbjától a popójáig (ezt a számot jelöljük egyébként a leleten CRL-ként, a 12. hétig így mérjük a babák hosszát). Mostanra már a méhlepény is betölti a funkcióját, a sárgatest eltűnőben van.

Mit érzel Te? 

Lassan kezdhetnek már szorítani a nadrágjaid, bár az első babájukat váróknál könnyen előfordulhat, hogy még mindig teljesen lapos a hasuk, legfeljebb puffadást érzékelnek. A rosszulléteid sokat enyhülhetnek, de ha nem tartozol a szerencsések közé, akkor az is lehet, hogy ugyanolyan hányingered van, mint korábban, és a hányás sem mérséklődik. Ez, bár nagyon kellemetlen, normálisnak számít. Ha viszont szó szerint a víz is kijön belőled, és nem akar javulni a helyzet, fordulj orvoshoz, mert fennáll a kiszáradás veszélye! Ha ilyen inzenzitással kínoznak a rosszullétek, akkor hyperemesis gravidarum, vagyis terhességi vészes hányás állhat fenn. Kórházban, infúzió segítségével tudjuk pótolni a folyadékot, és mérsékelni a hányást.

Mi történik a babával?

A szervei nagyrészt kifejlődtek, innentől kezdve a „finomhangolás” következik, a részletek alakulnak ki: a lábujjak, a felső ajak, a középfül, valamint teljesen eltűnik a farok a gerincoszlop végéről. A külső nemi szervek is teljesen kifejlődtek mostanra, de még mindig nem tudjuk megmondani, kisfiú vagy kislány lakik odabent – erre leghamarabb a 12. héten lesz lehetőség, de akkor sem biztos, nagymértékben függ a géptől, a vizsgáló személytől, és attól is, hogy fekszik a kisbaba. A babának még rengeteg helye van odabent, a súlya pedig mindössze 4 gramm körül alakul, így vidáman lubickol, te viszont sajnos ebből még mindig nem érzel semmit.  Még nem tud akkora erővel rúgni, hogy érezhető legyen, de ez néhány héten belül megváltozik.

Ha van még olyan első trimeszteri vizsgálat, amit nem végeztettél el, kérj időpontot gyorsan, nehogy kifuss az időből!

Milyen vizsgálatokat érdemes elvégezni a 12. héten?

Biztosan nagyon izgulsz már a közelgő genetikai ultrahang miatt. A 12. héten ezen végre túleshetsz, és megnyugodhatsz, hogy a babád tökéletes egészségnek örvend! Ha azonban nem elégszel meg a 12 hetes genetikai ultrahang eredményével, lehetőséged van különböző tesztek elvégzésére, amik nagyobb pontossággal tudják megmondani, hogy minden rendben van-e a kisbabáddal. Fontosnak tartom ugyanakkor leszögezni már az elején, hogy 100%-os bizonyosság nincs! Nem azért, mert nem jók a tesztek, vannak nagyon pontosak, amiknek az eredményében meg lehet bízni. Csakhogy nem tudunk minden létező rendellenességet szűrni. Emiatt előfordulhat, hogy a vizsgálatokon szuper az eredmény, a magzatnak mégis van valamilyen problémája, amit nem tudunk előre megállapítani, és csak születéskor derül ki. 

Ezzel nem azt akarom mondani, hogy fölöslegesek a tesztek – NEM fölöslegesek, mert számos súlyos betegség kimutatható velük, de legyen mindenki tudatában annak, hogy van, amit nem mondhatunk meg előre.

Milyen teszteket javasolt elvégezni?

Ha nincs semmi probléma, akkor mindenképpen nem invazív vizsgálatokat szoktuk javasolni, tehát senkit nem küldünk „hasbaszúrós” vizsgálatra (azaz amniocentézisre, vagy magzatboholy mintavételre), hacsak nincs komoly gyanú arra, hogy gond van a picivel. A felsorolt vizsgálatok fizetősek, éppen ezért nem kötelező elvégeztetni őket. Ha viszont anyagilag nem jelent gondot, jó, ha megcsinálják valamelyiket.

Kombinált teszt

A kombinált tesztet szokták a legtöbben elvégeztetni a 12. héten. Ez tulajdonképpen annyi, hogy egy alapos ultrahang mellett az anyától vért is vesznek, amiből különféle eredményeket nézünk, és a kettőt összevetve tudunk mondani egy arányszámot arra, hogy a magzatnak mekkora eséllyel lehet Down-, Patau-, vagy Edwards-szindrómája. Előnye, hogy gyorsan megvan, fájdalommentes. Hátránya, hogy ez a vizsgálat nem mondja meg, hogy konkrétan a Te babád beteg-e. Egy arányszámot, valószínűséget mond. Nyilván, ha kapsz egy 1:20000 körüli eredményt mindhárom betegségre, megnyugodhatsz, mert nagyon kicsi a valószínűsége, hogy gond lehet. Ha viszont kijön valamelyikre egy 1:350-hez eredmény, bepánikolhatsz, mert ez magas kockázatot jelez – holott, ha belegondolsz, 350-ből 1, azaz egyetlen baba lesz beteg ezekkel a paraméterekkel. Ebben az esetben tovább fognak küldeni más vizsgálatra.

Nektek kell eldöntenetek, hogy megelégedtek-e ennek a tesztnek az eredményével, vagy valami komolyabbat szeretnétek.

Integrált teszt

Az integrált teszt tulajdonképpen a kombinált + még egy vérvétel, 4 héttel az első után. Míg a kombinált teszt a beteg magzatok 90%-át képes kiszűrni, addig az integrálttal ez a szám már 95%. Az úgynevezett NIPT (non-invazív praenatalis tesztek) Ezek azok a tesztek, amik kvázi tudják helyettesíteni a „hasbaszúrós” vizsgálatokat, azaz a magzatvíz vagy magzatboholy mintavételt (nem 100%-osan, de majdnem). A Panoráma, valamint a Nifty-tesztet szoktuk legyakrabban javasolni. Ezek egyetlen vérvételből állnak, melynek során az anyai vérből mutatják ki a magzatból az anyába átmenő DNS fragmentumokat. Ezzel a baba teljes kromoszómakészletét megkapjuk, az eredmény elemzése tehát nem egy valószínűségszámítás lesz, hanem konkrétan látjuk, ha valamilyen hiba van. Nem csak a Down-, Patau és Edwards-szindrómákat tudjuk így szűrni, hanem egy sor más betegséget is, például nemi kromoszómák rendellenességeit, mikrodeléciókat is.

Akkor miért nem csináltat mindenki ilyet?

Mert nagyon drága, és ingyenesen egyáltalán nem elérhető. Egy ilyen teszt nagyjából 200 ezer forint körül mozog, ami rengeteg családnak már komoly megterhelés anyagilag. Fontos, hogy a felsorolt vizsgálatok véletlenül sem kötelezőek, csupán van lehetőség ilyesmire is. Nektek kell eldöntenetek, hogy mitől tudtok igazán megnyugodni, és eszerint válasszatok!

11. hét – várakozásokkal teli

 

A 11. héten legtöbben már csak hajtanák előre az idő kerekét, hogy átessenek végre az első komoly vizsgálatokon, és megnyugodhassanak, hogy egészséges a kisbaba – egyúttal világgá kürtölhessék végre a hetek óta őrzött titkot, hogy bővül a családjuk. Ha Te is azok közé tartozol, akik eddig féltve őrizték a titkot, most már nemsokára színt vallhatsz, és elkezdheted lesni a babaruhákat az üzletekben.

Mi történik veled a 11. héten?

Azon kívül, hogy felőröl a várakozás, kezdheted egy kicsit végre jobban érezni magad. Enyhülhetnek a hetek óta kínzó tünetek, talán az álomkór is mérséklődik valamennyire, visszatér az életkedved, és talán már nem akarsz állva is elaludni. Ez a második trimeszter előszele, a következő harmadot ugyanis az jellemzi, hogy majd kicsattansz a rengeteg energiától – jól hangzik több hétnyi rosszullét után, ugye? Ne ijedj meg, ha időnként fejfájás gyötör, ez a hormonszintek változása miatt van. Bár nagyon kellemetlen, ártalmatlan jelenség. Első sorban természetes módon próbáld csillapítani: sok pihenéssel, borogatással, bőséges folyadékbevitellel. Gyógyszert csak orvossal egyeztetve vegyél be!

Mi a helyzet a babával?

A kisbaba a pocakodban már mintegy 5 centiméter hosszú. Egy igazi minibaba, legalábbis a formáját tekintve. A feje még mindig meglehetősen nagy: a teste méretének nagyjából a felét teszi ki. Ez az arány fokozatosan változik majd a terhesség végéig – habár a megszületett babáknak is jó ideig aránytalanul nagy a fejük, ha a felnőttekhez viszonyítunk. Ezen a héten a fülek is megindulnak a kijelölt helyükre, a nemi szervek is már egyértelműen különböznek, habár ultrahangon még mindig szinte lehetetlen megállapítani, milyen nemű a baba. Mindeközben gőzerővel fejlődik a méhlepény erezete is, hiszen a következő hónapokban a lepény fogja ellátni a kisbabát.

Nemsokára Te is láthatod az ultrahangon, hogy mekkorát nőtt a babád!

12. hét – képzeljétek, babát várunk!

 

Végre eljött a várva várt 12. hét, és sor kerülhet az első nagy genetikai ultrahangra, illetve, ha választottál fizetős vizsgálatot, azt is többnyire ilyentájt szokás elvégezni. 

Mi történik a genetikai ultrahangon?

Ezen az ultrahangon jó alaposan átnézik a kisbabád minden egyes porcikáját, hogy lássák, megfelelően fejlődik-e. Különöse hangsúlyt fektetnek arra, hogy van-e látható orrcsont, és hány milliméter az úgynevezett tarkóredő – utóbbi két információból következtetni lehet Down-szindóma esetleges fennállására. A jól látható orrcsont biztató jel, a tarkóredő (a leleten NT jelöléssel szerepel) pedig akkor jó, ha 3 milliméter alatt van. Senki ne essen azonban kétségbe, ha határérték körüli a tarkóredő mérete, ugyanis ez attól is függ, hogy hány hetes és napos pontosan a baba: pontosan a 12 héten kisebb értéket fognak mérni ugyanannál a babánál, mint mondjuk 13 hét 4 naposan. (Mindkét esetben időben lenne elvégezve a vizsgálat, ugyanis hivatalosan a 11-14. hét között kell sort keríteni rá, azonban a 12-13. hét ideális). Ellenőrzik, hogy a baba minden szerve, testrésze megvan-e. Ha szerencséd van, és a baba egyértelműen mutatja magát, talán a nemét is megtudhatod már, bár ez azért nem általános ilyen korán.

Ha az ultrahangon minden rendben van, most már nyugodtan megoszthatjátok a hírt a nagyvilággal, hogy kisbabátok lesz!

Mi történik veled?

Valószínűleg nagyon megkönnyebbültél, hiszen fontos mérföldkőhöz érkeztetek: végre túlvagytok a kritikus időszakon, a vetélés esélye ugyanis a 12. hét után drasztikusan lecsökken. A hányinger az esetek többségében ilyenkor már csak halvány emlék – ha Te nem vagy ilyen szerencsés, és még mindig kínoz, most már jó eséllyel enyhülni fog. A méhlepény teljes egészében átvette a sárgatest szerepét, ami már elsorvadt. Akik többedik babájukat várják, már egész látványosan kerekedhetnek, de ez kívülről még inkább csak úgy néz ki, mintha jól bekajáltál volna. Ez az a fázis, amikor látják, hogy valami alakul, de nem mernek rákérdezni, mert az is lehet, hogy csak híztál egy kicsit 😊

A sok szempontból nehéz első trimeszter után most egy nyugodtabb, gondtalanabb időszak következik.  Élvezd ki, hogy most még nem nehéz a terhesség!

13. hét – Üdv a második trimeszterben!

 

Most, hogy túl vagy végre az első trimeszter viszontagságain, egy békésebb és kellemesebb időszak következik. Olyannyira, hogy a következő hetekben még abban is elbizonytalanodhatsz, hogy valóban terhes vagy-e egyáltalán. A babád mozgását még nem érzed, a hasad még nem nagyon látszik, a kezdeti tünetek elmúltak. Ha szerencséd van, a fáradtság is a múlté, és majd kicsattansz az energiától. Semmi a világon nem utal rá, hogy valaki lakik a pocakodban – pedig lakik, és szépen növöget, de még bőven van hely számára. Ennek ellenére te már lassacskán láthatsz magadon valami változást, és érezheted, hogy kellemetlenül szűkek a nadrágjaid.

Lassan elkezdhetsz babaholmikat is nézegetni – persze még nem kell felvásárolnod a fél kelengyelistát, de az nem bűn, ha ismerkedsz kicsit a kínálattal, nézelődsz a babás részlegen.

Ha van kedved, és eddig nem tetted, elkezdhetsz óvatosan mozogni. Amennyiben korábban nem voltál egy sportember, most se kezdj bele semmi megerőltetőbe. Egy kis terhestorna, kismamajóga viszont biztosan nem fog megártani. A lényeg, hogy mindig figyelj a tested jelzéseire; ha valami túl sok, érezni fogod, hogy nem esik jól, ebben az esetben ne csináld.

Mi a helyzet most a babával?

Képzeld, már mind a 20 tejfoga kialakult, habár te ezekkel még a születése után sem fogsz találkozni hónapokig. Amikor viszont megindulnak kifele, okoznak néhány kellemetlen éjszakát és nyűgös nappalt. A kisbaba belei mostanra elfoglalták a helyüket a hasában, eddig ugyanis egy részük a köldökzsinórban volt. Alakulnak a bélbolyhok, a hasnyálmirigy pedig már lassacskán működésbe is tud lépni. Ezen a héten a hangszálak is kialakulnak, a szemek pedig egyre inkább előre vándorolnak a baba arcára. A máj is elkezdi az epe termelését. Innentől kezdve a baba szervei lényegében „készen vannak”, így a fő feladat a növekedés lesz, amit igen rohamos mértékben fog művelni a következő hónapokban. Ennek megfelelően a pocakod is nemsokára igazán kerekedni kezd majd.

Használd ki minél jobban a második trimesztert, ez a várandósság legenergiadúsabb szakasza!

14. hét – az ott egy kis pocak?

 

Még mindig abban a fázisban vagy, amikor talán el sem hiszed, hogy kisbabát vársz, annyira nincs semmi tüneted. Pedig az a baba ott van, és továbbra is nagy erőkkel növöget. Ha vékonyabb alkatú vagy, már elképzelhető, hogy kezd rajtad mások számára is láthatóvá válni, hogy valaki van odabent. Ha nem, akkor se csüggedj, ez nagyon sok tényezőtől függ, például a magasságodtól, a hasfalad erősségétől. Nagyon sokan vannak, akiknek a 14. héten még teljesen lapos a hasuk, sőt, az sem ritka, hogy csak félidő után kezd bármi is látszani.

Hogy érezheted magad ezen a héten?

Leginkább az érzelmi hullámvasút utalhat arra, hogy valami azért mégiscsak másképp működik a szervezetedben, mint alaphelyzetben. Képes vagy egy papírzsepireklámon elbőgni magad, ha pedig neadjisten positörlőreklámot látsz, amiben még kisbaba is van, véged van. Ne aggódj, ez teljesen normális, majdnem mindenki ilyen érzékeny várandósan. A hormonok okozzák, majd szülés után pár héttel rendeződik. Addig pedig legyen nálad sok zsepi 😊

Mit csinál most a kisbabád?

Azon kívül, hogy gőzerővel növeli a tömegét, és hosszra is tekintélyes gyarapodást produkál, megtanult például pisilni, amit igen sokat gyakorol is. Belepisil a magzatvízbe, ez azonban nem baj, sőt: jelzi, hogy a vese és a húgyhólyag remekül működik. Ami a magzatvizet illeti, kiválóan tisztítja önmagát. Konkrétan cirka háromóránként lecserélődik. Még most sem tudjuk teljesen pontosan, hogy miből tevődik össze ez a folyadék, de az biztos, hogy óriási szerepe van a kisbaba megfelelő fejlődésében. Folyamatosan alakulnak a tüdők is, persze a baba a megszületése pillanatáig ezeket nem fogja konkrétan légzésre használni, de gyakorolgatja a légzőmozgásokat már a pocakban is. 

Kezd készülődni a szervezeted a szülésre. Bár a kisbabád születése még messze van, a szervezeted ezen a héten már megkezdi a felkészülést. Ilyenkor kezd termelődni a relaxin nevű hormon, ami azzal segíti a medencéd tágulását, hogy fellazítja az izmokat, szöveteket. Ez teszi lehetővé, hogy a pocakod óriásira megnőjön a terhesség végéig, és hogy meg tudd szülni a babádat.

Ha bármivel kapcsolatban kérdésed van, vagy nem tudod, mi a következő lépés a terhesgondozásban, fordulj a védőnőhöz, szívesen segít!

Ha szívesen meghallgatnád Anna további tanácsait, akkor kapcsolódj be az Anyastart Szülésfelkészítő Programba! Anna megértéssel, az „orvosi köpenyt félrerakva” beszél a szülés előtti és utáni időszakról egyaránt az Anyastart 5 általa vezetett adásában.

A GYA-n kívül Dr. Vörös Anna az L33 Medical szülész-nőgyógyász szakorvosa. Keresd őket bizalommal az alábbi elérhetőségeik egyikén.

weboldal: www.l33.hutelefon: 1/445-10-33, email: info@l33.hu