Kijelentkezett felhasználó kép

Terhesség hétről-hétre, 6-9. hét

Terhesség hétről-hétre, 6-9. hét

Nőgyógyász szakértőnk, Dr Vörös Anna a Terhesség hétről-hétre sorozatban elmondja, mi történik a terhesség első 6-9. hetében

 

6. hét – ott ver a pici szíve!

 

A 6. hétbe léptél, ami valójában azt jelenti, hogy betöltött 6 hetes terhes vagy – mi, nőgyógyászok, nem vagyunk jók nyelvtanból, ezért azt nevezzük 6. hétnek, ami szigorúan véve már a 7. kezdete smiley Mi történik most odabent?

Ez az a hét, amikor először lehet érdemes ellátogatni a nőgyógyászhoz, ugyanis ilyenkor már pulzál a kisbabád szíve, vagyis igazolható az élő terhesség. Nem győzöm ugyanakkor hangsúlyozni, hogy ebben a szakaszban még néhány nap eltérés is számíthat a tankönyvi 28 napos ciklustól, így ha a tieid jellemzően hosszabbak, lehet, hogy ez a hét még korán lesz az orvosnál. A méhedben fejlődő embrió 6 hetesen 5-6 milliméteres. Elkezdenek növekedni a végtagok, beindul a keringés (ezért indul meg a szívműködés is), elkezd fejlődni az emésztőrendszer, sőt a légzőrendszer is. Kialakul az agy, záródik a velőcső, megjelennek a szem és a fül kezdeményei.

Gondolj bele: az a csöpp, alig félcentis baba a hasadban ennyit dolgozik egy hét alatt!

Mit érzel te?

Ha eddig még nem volt hányingered, akkor majd most lesz, amennyiben a hányós csoporthoz tartozol. Általában ezen a héten válnak erőteljesebbé a terhességi tünetek. Ritka szerencsés, aki semmit nem érez, a többiek érzékennyé válnak a szagokra, gyakran émelyeghetnek, rosszul eshetnek bizonyos ételek, de olyan is van, aki naponta többször hány, és folyamatosan erős hányingerrel küzd. Vannak praktikák ennek a visszaszorítására, érdemes például mindig magadnál tartani pár szem kekszet, amit elrágcsálhatsz, ha rosszul vagy. A gyömbér is csillapítja a hányingert, valamint sokaknak segít a B6 vitamin. Figyelj arra, hogy soha ne várd meg, míg éhes leszel, mert úgy sokkal erősebben érzed a rosszulléteket, valami mindig legyen a gyomrodban. Fokozódhat a fáradtság, mellfeszülés, puffadás is.

Mit tudhatsz meg a dokinál?

Ha úgy döntesz, ezen a héten már elmész az első vizsgálatra, az orvos az ultrahangon egy fekete, kerek petezsákban, egy fehér maszatot fog látni, ritmikus pulzálással. Ez a kisbabád, a dobogó szívével 😊  Ez a vizsgálat általában hüvelyi ultrahang szokott lenni, mert ilyenkor még a hüvely felől jobban látunk, mint a hasfalon keresztül, de nem kizárt, hogy vékony hasfal esetén már hasi ultrahanggal is látszik a terhesség. Pihenj, amennyit csak tudsz, szedd a vitamint, és amennyire a rosszullétek engedik, étkezz egészségesen! Más teendőd egyelőre nincs.

Rohan az idő, már 7 hetes terhes vagy!

 

Még csak most teszteltél pozitívat, de már túl is vagy az első trimeszter felén! Úgy tűnhet, hogy a napok csigalassúsággal telnek, amikor a következő vizsgálatra vársz, de utólag te is meglepődsz, hogy milyen gyorsan elteltek a hetek. Ha eddig kibírtad, hogy ne menj orvoshoz, most már mehetsz, biztosan lesz szívhang!

Mi történik most a kisbabáddal?

A babád már nagyjából 10 milliméteres, babszem alakja van, élénk szívműködése. Rohamosan nő, elkezdenek kifejlődni a nemi szervek, habár mi ebből még semmit nem veszünk észre – azaz ezen a ponton senki nem tudja megmondani, hogy kisfiú vagy kislány van a pocakodban. Alakul a pici veséje, az orrcimpái. A feje még mindig aránytalanul nagy a testéhez képest, de ez még jó darabig így lesz. Ezen a héten indul fejlődésnek a köldökzsinór, ami a következő hónapokban felelős lesz a baba táplálásáért és oxigénellátásáért. Tovább fejlődik a fül és a szemlencsék. Kezdenek kialakulni a baba arcának részletei, de ez is olyasmi, amit mi még jó ideig nem látunk.

Mit érezhetsz Te?

Hányingert, elsősorban, a 7. héten már igencsak erősek lehetnek a tüneteid. Sajnos még 1-2 hétig biztosan nehéz napokra számíthatsz, ha hajlamos vagy a rosszullétekre, szerencsés esetben a 10. hét környékén enyhülhet kicsit – bár erre nincs garancia. Fontos, hogy ha rosszul vagy, ne görcsölj rá nagyon a táplálkozásra! Jó, ha egészségesen eszel, de annak semmi értelme, ha erőlteted magadba az ételt. A babádnak nem lesz semmi baja, ha te vajas pirítóson élsz, mert csak azt bírod megenni. Szerencsére ugyanis ő úgy van kitalálva, hogy a szervezeted raktárkészleteiből táplálkozik, úgyhogy semmi nem történik, ha most egy ideig nem figyelsz annyira a tápanyagbevitelre. Ezekben a hetekben bizony a túlélés a cél sokaknál.

Egy tipp: ha hányós vagy, a terhesvitamint este, közvetlenül lefekvés előtt vedd be! Sokaknál fokozza a rosszullétet, ezzel a módszerrel ezt el tudod kerülni – vagy legalábbis átalszod a nehéz órákat.

Továbbra sincs más dolgod, mint a lehetőségekhez képest eleget pihenni, sétálgatni a friss levegőn (ez a hányingeren is segíthet kicsit), szedni a vitamint, és várakozni 😊

8. hét – kezdheted intézni a vizsgálatokat

 

Már láthattad a kisbabádat, hallhattad verni a szívét az ultrahangon, így a lelet is a kezedben van, ami igazolja az élő terhességet. Eddig nem sok dolgod volt, de most szépen, lassan beindul a gépezet, és el kell kezdened foglalkozni a terhesség alatt esedékes vizsgálatokkal.

Milyen vizsgálatok kellenek az első trimeszterben?

Most már felkeresheted a védőnőt, aki eligazít majd, hogy mikor hová kell menned, mely leleteket mikorra kell beszerezned. Egy első trimeszteri vérvételre mindenképp szükség lesz, ezt a 12. hétig bármikor elvégeztetheted. A fogorvosi vizsgálaton is túleshetsz most, de ha nagyon küzdesz a rosszullétekkel, későbbre is halaszthatod, illetve egy háziorvosi vizsgálattal is számolnod kell, ahol a háziorvosod EKG-t is készít. 

Mi történik a kisbabáddal?

A baba most kb. 16 milliméteres, akkora, mint egy cseresznye. Ezen a héten kialakul a hátsóagy, létrejönnek a herék vagy a petefészkek is – sajnos azonban mi még mindig nem tudjuk, hogy a babának melyik van ezek közül. Elkezdődik a csontosodás, létrejönnek az ízületek, kezdenek látszódni a lábujjak. A baba ezen a héten elkezd apró mozgásokat is végezni! Bizony, ilyen korán. Később, amikor érezhetővé válik a mozgás, sokan kérdezgetik, hogy megmozdult-e már. Valójában ez a kérdés félrevezető: a baba már réges-régen megmozdult, csakhogy Te ebből még semmit nem érzékelsz. Hosszú heteket kell még várnod, hogy érezd is a pici mozdulatait.

Mi van most veled?

Tombolnak a tipikus első trimeszteri tünetek: még mindig puffadsz, émelyegsz, hányingered van, hánysz, álomkóros vagy. Mindent összevetve, a közérzeted szörnyű. Néha megijeszthet, hogy szurkál, fájdogál, feszül a hasad, de ezzel semmi baj nincs, növekszik a méhed, nyúlnak a szalagok, normális, ha ez jár kisebb kellemetlenségekkel. (megj: vannak azok a szerencsések, akiknek az égegyadta világon semmi bajuk – de valljuk be: ez igen ritka). A hormonoktól a bőrödön is változást észlelhetsz, sajnos többnyire nem pozitív értelemben. Pattanások jelenhetnek meg az arcon, háton, mellkason. Nem nagyon tudsz ezzel mit csinálni, mivel hormonális eredetű, tartsd tisztán a bőrödet, ha szerencséd van, nemsoká elmúlnak.

Ideje lassan időpontot kérni a 12. heti ultrahangra, esetleg kombinált tesztre, hogy biztosan legyen hely!

9. hét – hűha, már ekkora!?

 

Már egy hónapja tudod, hogy kisbabád lesz. Hihetetlen, igaz? 5 hete, hogy nem jött meg az a bizonyos menzesz, és pozitív lett a terhességi teszted. Még mindig az első trimeszterben jársz, de annak már az utolsó szakaszához érkeztél.

Hogy érzed magad ilyenkor?

Végre, végre enyhülhetnek kicsit a rosszulléteid, megszűnhet a hányás, a hányinger enyhe émelygéssé halványulhat. Persze ettől sokan bepánikolnak: talán valami baj van, azért szűntek meg hirtelen a tünetek? Nekünk, nőknek, semmi sem jó, eddig az volt a gond, hogy rosszul vagyunk, és vártuk a végét, most meg az a bajunk, hogy jobban lettünk… próbáljon az ember kiigazodni egy kismamán! 😊 Szeretnék mindenkit megnyugtatni: a baba valószínűleg él és virul, mi több, vidáman ficánkol odabent – sajnos továbbra is észrevétlenül. Teljesen normális, hogy a 9. hét körül végre enyhülni kezdenek a kellemetlen tünetek, visszatér az étvágy, javul a közérzet. Persze nem garantált, hogy így lesz, de sokan számolnak be hasonlókról. Hogy miért is lettél most jobban? Ez az a hét, amikor a méhlepény kifejlődik annyira, hogy átvegye a kisbabád táplálását. Persze ez nem egyik pillanatról a másikra történik meg, hanem fokozatosan. A sárgatest lassan elsorvad, és egyre inkább a placentáé a főszerep.

Mindentől azért nem szabadulsz meg: a fáradtság marad, és néha orrdugulást is tapasztalhatsz, esetleg orrvérzést. Nem kell aggódni, ez is természetes, nem jelent semmi rosszat. A méhed továbbra is folyamatos növekedésben van, de kívülről még nem igazán látszik – habár többedszer szülők esetében előfordulhat, hogy mégis elkezd domborodni alul a has.

Mi a helyzet a kisbabáddal?

Nos, ő már 2 centi körül jár. A kis farok a gerincoszlop végén eltűnt, a fej is növekszik, igaz, még mindig a mellkasra simul. A baba egyre többet mocorog, az emésztőrendszer tovább fejlődik, valamint már látható a külső nemi szervek kezdeménye is – csakhogy ez még mindig nem fogja elárulni nekünk a baba nemét, mert ilyenkor teljesen egyformák a kisfiúk és a kislányok. A pici szíve mostanra 4 kamrára osztódott, alakulnak a szívbillentyűk, valamint a fogak is, amik az első 3 évben bújnak majd ki, sok-sok álmatlan éjszakát okozva. Kifejlődtek a szemek, de a baba kinyitni még nem tudja őket, mert össze vannak nőve a szemhéjak. Vannak már fülcimpák, orr és száj is.

Egyre babaszerűbb formát kezd ölteni a pici, aki nem rég, még csak egy kis maszat volt az ultrahangon! Ugye milyen hihetetlen?

Ha szívesen meghallgatnád Anna további tanácsait, akkor kapcsolódj be az Anyastart Szülésfelkészítő Programba! Anna megértéssel, az „orvosi köpenyt félrerakva” beszél a szülés előtti és utáni időszakról egyaránt az Anyastart 5 általa vezetett adásában.

A GYA-n kívül Dr. Vörös Anna az L33 Medical szülész-nőgyógyász szakorvosa. Keresd őket bizalommal az alábbi elérhetőségeik egyikén.

weboldal: www.l33.hutelefon: 1/445-10-33, email: info@l33.hu