Kijelentkezett felhasználó kép

Terhesség hétről-hétre, az első 5 hét

Terhesség hétről-hétre, az első 5 hét

Nőgyógyász szakértőnk, Dr Vörös Anna a Terhesség hétről-hétre sorozatban elmondja, mi történik a terhesség első 5 hetében

 

1-2. hét

 

Tudtad, hogy a terhességed első két hetében valójában nem is vagy még terhes?

Furcsán hangzik, de igaz. A várandósság idejét ugyanis az utolsó menstruáció első napjától számítjuk, ami átlagosan 2 héttel (plusz-mínusz pár nap) előzi meg az ovuláció napját, amikor létre tud jönni a terhesség.  Így történhet meg, hogy mire elmarad az első menstruációd, és megcsinálod az első pozitív terhességi tesztedet, addigra már 4-5 hetes terhes vagy. A baba valójában csak 2-3 hete fogant meg, de az utolsó menstruáció a mérvadó a terhességi hét meghatározása szempontjából. Emiatt 1-2-3 hetes terhesség orvosi értelemben nem létezik. 

Hogy miért van ez így?

Azért, mert az utolsó menzeszt nagyjából mindenki tudja, arról viszont a nők többségének fogalma sincs, hogy mikor volt ovulációja, azaz mikor „készült” a baba. Így ez egy viszonylag biztos támpont az esetek többségében, még ha nem is tűpontos. Az ovuláció napja persze azért nincs kőbe vésve, lehet pár nappal előbb, vagy pár nappal később, maga a ciklus általában ennek megfelelően rövidebb vagy hosszabb. Ennek nagy jelentősége nincs, legfeljebb az első ultrahangokon kisebbnek vagy nagyobbnak látszik majd a baba pár nappal a pontos koránál.

És ha nem tudod az utolsó menzesz időpontját?

Ilyen is előfordul, vagy olyan, hogy tudod, de nem releváns, mert rendszertelen a ciklus, és nagyon régen volt meg utoljára, vagy éppen szülés után több hónappal még meg sem jött a havi vérzés, mikor sikerült a kistesót összehozni.  Ekkor sincs tragédia, az első trimeszterben ugyanis nagyjából egyformán növekednek a babák, így az ultrahangon mért méret alapján elég pontosan be lehet lőni, hogy hány hetes lehet a terhesség. Ebben az esetben az ultrahang alapján mért terhességi kor lesz a mérvadó, a szülés várható időpontját pedig rendszerint a 12 hetes ultrahang alapján írjuk ki.

Történhet olyan, hogy valakinek nagyon eltolódik a ciklusa, és az ovulációja közel sem középidőben van, így nem pár nap, hanem akár 1-2 hét különbség is lehet a baba vélt és valós kora között. Ilyenkor is az ultrahangon mért méretekre alapozunk a kiírt dátum meghatározásánál, ugyanis egy terminustúllépésnél például nem mindegy, ha esetleg 1-2 héttel kisebb a baba a várandósság elejétől – lehetséges, hogy valójában még el sem érte a 40. hetet, így van még idő a szülésig.

Ezután már kor meghatározás szempontjából nincs akkora jelentősége az ultrahangnak, tehát kiírt napot a későbbiekben nem módosítunk! A várandósság későbbi szakaszaiban ugyanis már a genetika is beleszól, hogy mekkora a baba, ezért 1-2 hetes eltérés még normálisnak tekinthető. A vártnál 2 hétnél nagyobb eltérés viszont már jelezheti, hogy valami gond van, például a tápanyagellátással. Az első trimeszterben azonban még szó sincs ilyesmiről, legfeljebb csak arról, hogy nem középidőben fogant a pici.

A következő cikkben elárulom, mikor is jön létre a terhesség – nem olyan egyértelmű, mint hinnéd ☺

Elérkeztek a termékeny napok – hajrá fiúk!

Aki babát tervez, jó esetben tudja, hogy egy nőnek egy cikluson belül általában egyszer van ovulációja, vagy hétköznapi nyelven peteérése. Azért általában, mert előfordulhat, hogy kétszer is – ilyenkor születhetnek kétpetéjű ikrek, ha mindkettő petesejt megtermékenyül. Az ovuláció 28 napos ciklus esetén kb. középidőben van. Fontos kiemelni, hogy 28 napos ciklus esetén, ugyanis ha a ciklus hosszabb vagy rövidebb, akkor már nem középen lesz a tüszőrepedés, eltolódik a napja. Most kell belehúzni! A tüszőrepedés során kiszabadult petesejt nagyjából 24 óráig életképes, de a spermiumok 3-5 napig is képesek életben maradni, várva a petesejtre. A termékeny időszak így a tüszőrepedést megelőző 4-5 naptól az ovuláció másnapjáig tart. Egy ciklusban tehát cirka 5-6 nap van arra, hogy teherbe essünk. Nem is olyan egyszerű, mint ahogy tinikorunkban mondták, ugye?

Ha az együttlét megfelelő időben történt, és nincsenek egyéb akadályozó tényezők, a spermiumok felúsznak a méhnyakon át a méhbe, onnan pedig a petevezetőbe, ahol találkoznak a petesejttel, és a szerencsés kiválasztott megtermékenyítheti. Ekkor még mindig nem számítasz terhesnek. A megtermékenyített petesejt ezután vándorol a petevezetőben, egészen a méhig, majd elkezd beágyazódni egy alkalmas helyen a méhnyálkahártyába. Ez az út és a beágyazódási folyamat 7-12 napig tart, egyénfüggő, hogy pontosan meddig. 

Technikailag onnantól kezdve vagy terhes, hogy a beágyazódás megtörtént.  Orvosilag viszont ilyenkor már 3-4 hetes lehetsz. A teszt viszont nem feltétlenül mutatja még ki ebben a szakaszban a babát, mert ilyenkor még kevés lehet a szervezetedben a terhességet jelző HCG-hormon, amire a teszt reagál. (Bár egyes teszteken az szerepel, hogy már 4-6 nappal az esedékes menzesz előtt megtudhatod, sikerült-e a baba). Az elmaradt menstruáció idejében már nagyjából biztosat tesztelhetsz. 

Ekkor orvosi szemmel már 4-5 hetes vagy, de pozitív eredmény esetén se rohanj orvoshoz! Ilyenkor legfeljebb megvastagodott nyálkahártyát, vagy jó esetben pici petezsákot látunk az ultrahangon, élő terhesség így még nem állapítható meg. Leghamarabb a 6-7. hét utánra célszerű bejelentkezni, ekkorra már szokott lenni szívműködés, hacsak nem volt később az ovuláció. 

3-4. hét

 

Ha szabályos a ciklusod, akkor valószínűleg most tartasz ott, hogy a menstruációd elmaradt. Ez az a pont, amikor megcsinálhatod azt a bizonyos tesztet. Ott a két csík? 

Hurrá, babát vársz!

Ha első baba lesz, nyilván rögtön felmerül a kérdés: mi a teendő most? Nos, egyelőre semmi. Érthető, hogy buzog benned a cselekvési vágy, és egyből rohannál orvoshoz, hogy láthasd a babádat, de hiába tennéd, ilyenkor ugyanis még semmi sem látszik az ultrahangon. Jó esetben megvastagodott nyálkahártya, de nem igazolható egyértelműen a terhesség, legfeljebb vérvétellel. A korai vizsgálat legtöbbször csak arra jó, hogy a kismama csalódottan és aggodalmakkal tele távozik, pedig nincs semmi baj, csak túl hamar jött. Kíméld meg magad ettől, ráérsz 2-3 hét múlva eljönni!

Mit érezhetsz ilyenkor?

Klasszikus terhestünetek az esetek többségében 4 hetesen még nincsenek. Csupa olyasmit tapasztalhatsz, ami a menstruációt megelőző napokban is előfordul: fáradtság, mellfeszülés, hasfeszülés, esetleg hangulatingadozás. Éppen ezért, tesztelés előtt a jeleket lesni fölösleges, mert ugyanúgy utalhatnak menzeszre, mint terhességre.

Hol tart ilyenkor a baba? 

A beágyazódás mostanra már lezajlott, a megtermékenyített petesejt befúrta magát a méh nyálkahártyájába, és itt fejlődik tovább. A sejtek szétválasztódnak, kétféle irányba fejlődnek. Az egyik csoportból lesz az embrió, a másikból a „tartozékai”: a méhlepény, illetve elkezd felépülni a köldökzsinór, bár egyelőre nem ezt táplálja a babát, hanem az úgynevezett szikhólyag. Ilyenkor indul meg az idegi fejlődés, elkezd kialakulni a gerincoszlop.

Mire kell odafigyelned?

Ebben a szakaszban még semmi különösebb dolgod nincs. Ha eddig nem szedtél terhesvitamint, kezdd el szedni, vagy legalább folsavat, mert ez elengedhetetlen a velőcső megfelelő záródásához, segít elkerülni a nyitott gerinc nevű rendellenességet. Amennyire tudsz, táplálkozz egészségesen, és természetesen a káros szenvedélyeket mellőzd. 

Egyéb szempontból élheted tovább az életedet a megszokott ritmusban. Ha a teherbeesés előtt sportoltál, folytasd nyugodtan, figyelve a tested jelzéseire – csak olyasmit csinálj, amit nem érzel megterhelőnek, bármilyen kellemetlenség esetén hagyd abba! Ha eddig nem voltál nagy sportember, ne most kezdd el!

Élvezd ki a tünetmentes időszakot, elképzelhető, hogy nemsokára jönnek a rosszullétek!

5. hét – kezded érezni a változást

 

A hosszabb ciklussal megáldott kismamák még csak most szereznek tudomást a terhességükről, a többiek viszont már egy hete boldogságban úsznak. Nem könnyű egy ilyen horderejű hírt magadban tartani, de nehéz kérdés, hogy kivel oszd meg – már a leendő apukán kívül, persze. Vannak, akik a 12. hétig senkinek nem mondanak semmit, mert orvosilag ez a legkritikusabb időszak. Mások azonnal világgá kürtölik a boldogságukat, megint mások csak a szűk családnak, közeli barátoknak mondják el. Az óvatosság általában a baba elvesztésétől való félelem miatt van – természetesen nem ezen múlik, hogy megmarad-e a terhesség, de ha nem jól alakul, talán könnyebb továbblépni, ha nem kell másoknak is vázolni a helyzetet. Ez mindenkinek egyéni döntése, csináld úgy, ahogy helyesnek érzed!

Hol tart a fejlődésben a kisbabád?

Az ötödik héten az embriónak már három csíralemeze van: ectoderma, mesoderma és endoderma. Az ectoderma a külső réteg, ebből fejlődik ki az idegrendszer, az endodermából lesz a máj, a hasnyálmirigy, a belek és a húgyhólyag. A mesodermából lemezből alakul ki a szív és az érrendszer, valamint a csontok, a vese, az izmok és a szaporítószervek. Ilyenkor már megjelenik a szívcső. Bár pulzálás még nincs, már csak néhány nap választ el tőle, ugyanis átlagosan a 6. hétre lép működésbe a baba szíve. Ultrahangra menni tehát még mindig nem érdemes, hiszen élő embrió továbbra sem lesz látható. Többnyire petezsák, esetleg szikhólyag rajzolódik ki a monitoron ezen a héten.

Mit érezhetsz?

A kevésbé szerencséseknek indul az émelygés, hányinger időszaka, de ez még mindig nem törvényszerű. Nagyon jellemző a haspuffadás is, ami miatt szűknek bizonyulhatnak a nadrágjaid – ez még nem a baba miatt van, ő ugyanis alig 1-2 mm-es, csupán a túlzott gázképződés okozza. Valószínűleg az átlagosnál többször jársz pisilni is. Ne aggódj, nem fáztál fel, ez teljesen normális. A hormonok miatti hangulatingadozások már jellemezhetik a mindennapjaidat, és ólmos fáradtságot is érezhetsz. Igyekezz minél többet pihenni, aludni, ez sokat segít a közérzeteden.

Már csak néhány nap, és hallhatod a kisbabád szívének dobogását!

Ha szívesen meghallgatnád Anna további tanácsait, akkor kapcsolódj be az Anyastart Szülésfelkészítő Programba! Anna megértéssel, az „orvosi köpenyt félrerakva” beszél a szülés előtti és utáni időszakról egyaránt az Anyastart 5 általa vezetett adásában.

A GYA-n kívül Dr. Vörös Anna az L33 Medical szülész-nőgyógyász szakorvosa. Keresd őket bizalommal az alábbi elérhetőségeik egyikén.

weboldal: www.l33.hutelefon.: 1/445-10-33, email: info@l33.hu