Kijelentkezett felhasználó kép

A sérülésmentes otthoni edzés aranyszabályai

A sérülésmentes otthoni edzés aranyszabályai
Próbáld ki a videótárunkat egy hétig ingyen Kipróbálom

Így lesz sérülésmentes az otthoni edzés

A biztonságos otthoni edzés rajtad is múlik! Ebben a cikkben Riskó Zsolt edző megmutatja azt a 7 aranyszabályt, ami segít a sérülés elkerülésében.

Az otthoni edzés során időt és pénzt spórolva tudod tested egészségét fenntartani, viszont az edzőnek nincs lehetősége korrigálni és a mozgásod minőségét javítani, így különösen fontos, hogy megfontoltan vágj bele a videós edzésekbe.

Vegyük is sorra, hogy milyen aranyszabályokat kell, hogy  betarts annak érdekében, hogy elkerüld a sérüléseket:

   1. Figyelj a táplálkozásra, folyadékfogyasztásra

Üres gyomorral ne kezdj bele az edzésbe! Ha van rá lehetőséged, edzés előtt 1-1,5 órával fogyassz könnyű, tápanyagdús ételeket, hogy legyen elegendő energiaforrás a szervezetedben. Edzéshez pedig minden esetben készíts oda legalább fél liter vizet!

   2. Teremts biztonságos környezetet

Teremts kellő helyet a mozgáshoz, ne kelljen a bútorokat kerülgetni. Söpörd félre a legót, tedd fel a polcra a plüssállatokat, legyen annyi helyed, ahol kényelmesen tudsz mozogni és biztosan nem lépsz rá egy játékra sem.

   3. Készülj fel a váratlanra

Tisztázd le magadban, hogy mindent megcsináltál-e, amit szerettél volna edzés előtt. Előkészítetted-e a helyiséget a mozgáshoz, minden családi kötelezettséget kihúztál a listáról, amit terveztél? Ha igen, akkor a nagyját megtetted, de készülj azért váratlan helyzetekre. Bármikor hívhatnak a gyerekek, bármikor beronthat a kutya a szobába. Ebben az esetben az edzés másodlagossá válik, nyugodtan állj meg, intézd, amit a helyzet kíván és ha megvagy, folytasd kényelmesen tovább. Inkább több részletben dolgozz, mintsem idegeskedve próbáld egy szuszra letolni.

   4. Ismerd a határaid

Csak addig dolgozz, amíg tudod a tempót tartani! Figyelj nagyon a tested jelzéseire és ha azt érzed, hogy elég, állj meg bátran. Az edző nem ismeri a benned rejlő lehetőségeket és korlátokat, így nem biztos, hogy az általa diktált tempó teljes mértékben a te edzettségi szintedhez igazodik. Viszont a távirányító vagy egér a te kezedben van! Állítsd meg a videót, ha pihenőre van szükséged!

   5. Hallgass az edzőre

Figyeld meg alaposan, hogy mit kér az edző videóban, milyen hibalehetőségeket mutat, és pontosan hogyan kéri a helyes gyakorlatkivitelezést! Ha kell, tekerd vissza, hallgasd meg többször is, vagy gyakorold el, mielőtt élesben nekilátsz a gyakorlatoknak.

   6. Vállald be a könnyítéseket

Igazítsd az edzést a saját fittségi szintedhez! Ne félj a könnyítésektől, győzd le az egód és inkább a biztonságos utad válaszd. Hidd el, hosszú távon meglesz az eredménye és így a sérülések lehetőségét is minimálisra csökkented.

   7. Tarts pihenőt

Csak annyi edzést vállalj egy napra, amennyi jól esik és mindenképp iktass be 1-1 pihenőnapot is a hétre. A regeneráció nem csak azért számít, hogy kipihend az edzés fáradalmait, hanem a fejlődés miatt is kiemelten fontos. Ha az edzésinger túl sűrűn éri a szervezetet és a pihenőidő minimálisra csökken, akkor a fejlődés üteme is csökkeni fog.

Ha ezeket a fenti pontokat ügyesen és szorgalmasan betartod, akkor szinte biztosan megtetted a lehető legtöbbet azért, hogy az otthoni mozgás ne csak élvezetes és eredményes, hanem maximálisan biztonságos is legyen.

Ha szívesen tartasz Zsolttal a tornaszőnyegen, akkor próbáld ki a Kilométerfaló futóprogramokat, a Tónus Start vagy a Tónus Plusz erősítő programot, a Csak30! StartotCsak30! Pluszt vagy a Formaszerviz Pluszt, esetleg a Formaszerviz Extrát. De találkozhatsz Zsolttal a Videótárban is, illetve a 4 hetes tartásjavításban is mutat néhány olyan gyakorlatot, amit érdemes beépíteni a mindennapokba.