Kijelentkezett felhasználó kép

Apartman, szálloda vagy ház?

Apartman, szálloda vagy ház?
Próbáld ki a videótárunkat egy hétig ingyen Kipróbálom

Házba, szállodába, apartmanba, sátorba, panzióba, lakókocsiba? Hova? Hogyan? Mi alapján döntesz? Mit viszel magaddal? Mi a titkod? - Ezekkel a kérdésekkel rohantam le Harcsik Dórit, Kádár-Papp Nórit és Lukács Katit. Mindhárman rutinos családdal utazók és mindhármuknak tök mások a szempontjaik, szóval ha valakiktől, akkor tőlük biztosan el lehet lesni egy-két szállással kapcsolatos trükköt. 

Ha anya felkészültnek érzi magát, akkor minden jó!

"Mi házat szoktunk kibérelni, nekem tök fontos szempont volt mindig, hogy ne kelljen csitítani a gyerekemet azért, mert áthallatszik a szomszéd szobába, vagy épp nekem ne kelljen mást hallanom" - mondja Lukács Kati, aki nevetve idézi fel azt a korszakot, amikor legókat hurcolt magával mindenhová. "Volt egy olyan korszakunk, amikor a gyerekem csak legóval tudott létezni, és voltunk olyan hülyék, hogy bedobozoltunk 3 nagy műanyag doboznyi legót és magunkkal vittük. Nem állítom, hogy nem legózott, de a mai énem már azt mondaná, hogy álljak bele, túl fogja élni építőelemek nélkül is a 10 napot!"

Ha Lukács Kati egy tippet adhat nektek, akkor az az, hogy gyűjtsétek össze előre a hasznos információt, főleg, ha olyan helyre mentek, ahol nincs vagy korlátozott a wifi vagy a mobilnet és kisgyerekkel utaztok. "Amíg kicsik voltak a fiúk, addig az utazás előtt összegyűjtöttem, hol van orvosi ügyelet, védőnő, gyógyszertár, ha tudtunk kutyát is magunkkal vinni, akkor azt is, hol van állatorvos. Én megnyugodtam ettől, és felkészültnek éreztem magam."

Nézd meg a véleményeket!

"Mi óriási booking és airbnb bubusok vagyunk. Én kifejezetten imádom bújni ezeket az oldalakat (van is egy titkos vágyam, hogy ha lenne egy airbnb-m Pesten, hogyan fogadnám a külföldieket. Mi lenne a hűtőben, hogyan javasolnék programokat). Nálunk fontos, hogy 2 szoba legyen, így gyerek és felnőtt is akkor megy aludni, amikor szeretne, mindig van egy korábban fekvő szoba. Ha van két vécé, az is nagy boldogság öt embernél" - szedi össze a szempontjait Kádár-Papp Nóri, aztán felkiált: "De ami a legfontosabb, hogy böngészd végig a véleményeket, ha vannak, ha pedig nincsenek és zsúfolt időszakban elérhető vagy olcsó a szállás, fogj gyanút!"

Nórinak van is ezzel kapcsolatban egy hidegrázós élménye. "Kényszerből volt 2 éve egy átfoglalásunk Montenegróban, mert a hegyekben, ahova készültünk, elromlott az idő. A kis faház nem tűnt fenszinek, olyan sötétbarna retró, de azt gondoltuk, hogy egy éjszakára megteszi. Átvettük a kulcsot a helyszínen a tulajtól, én a gyerekekkel voltam a kocsinál. Mire a tulaj elment, rájöttünk, hogy 7-8 centis igazi ropogós sáskaszerű állatokkal van tele a telek. Mutatott a tulaj egy seprűt, hogy ezzel lehet őket leküldeni a teraszról. De arról nem volt szó, hogy minden ajtónyitásra a bent lévő állatok kifelé, a kintiek befelé indulnak meg. Folyamatosan rázott a hideg az undortól, de azt gondoltam, ha a többieknek oké, lenyelem a békát vagy sáskát. Aztán amikor az egyik gyerek elkezdett visítani, hogy nem mer bemenni a vécébe, szedtük a sátorfánkat, újra felcsaptuk a szállásfoglalót, és este 11-re lett is másik szállásunk. Szóval: ne legyenek a lakásban/házban állatok, legyen 2 szoba, esetleg 2 vécé, és egy klasszul felszerelt konyha, hogy nem érezzem azt, hogy na tessék, nyaralás, főzni is kell, a konyha is béna..."

+1 tipp Nóritól: ő pár éve mindenhova viszi a saját párnáját :)

Legyen olyan klassz, mint otthon!

"Mi felváltva megyünk szállodába és apartmanba, mindkettőnek megvannak a maga előnyei és hátrányai és mindkettőt nagyon tudjuk élvezni" - vág bele Harcsik Dóri. "A szállodában nem kell takarítani és főzni, esetleg még wellness is van, viszont viselkedni kell az étteremben és időben le kell érni az étkezésekhez. Gyakran a családi szoba is jóval kisebb, mint ami komfortos lenne, kicsit nyomorgósan szoktunk elférni. Ha viszont apartmanba megyünk, sokkal lazább az időbeosztás és tudunk a saját ritmusunkban létezni, bármikor belenyúlhatunk a hűtőbe például. Viszont kell boltba menni, főzni, rendben tartani a lakást ugyanúgy, mintha otthon lennénk. Ha meg nem főzünk, hanem éttermezünk, akkor árban gyakorlatilag ott vagyunk, mintha szállodába mennénk és itt be is zárult a kör, tényleg azt szoktuk választani, amihez éppen kedvünk van."

Dóri abszolút tippje, hogy ne válassz alacsonyabb színvonalat, mint ami otthon van, mert az akármennyire rugalmas is vagy, de gyerekekkel okozhat nehézséget. "Egy dologban megegyeztünk a férjemmel, ha egy szállás nem legalább annyira komfortos, mint ha otthon lennénk, vagy nincs benne valami extra, ami kárpótol (például nincs mosogatógép, de van medence), akkor nem azt fogjuk választani."