Hogyan kell ezt hétvégén csinálni? - Dóri étrendtippjei
Tippeljetek, mi az egyik leggyakoribb kérdés, amit megkapunk az étrendekkel kapcsolatban?
"Hogyan kell ezt hétvégén csinálni?"
Dóri vagyok és nagyon átérzem a problémát. Hétközben a gyerekek esznek az oviban-suliban, a baba még mindenből szívesen kóstolgat, a férjem hol otthon eszik, hol a városban, de alapvetően teljesen békében van az étendes koszttal.
Bevásárolok, főzök, megeszem, vállveregetés.
De mi van akkor, amikor hétvégén teljes létszámban jelen van a család, és szombat reggel minden kis (és nagy) pasinak az az első kérdése, mielőtt még kitörölné a csipát a szeméből, hogy "Mi lesz az ebéd???"
Természetesen az egyik a húst nem szereti, a másik a fűszereket, a harmadik a zöldségeket, innen szép nyerni.
Én általában úgy oldom meg ezt a kérdést, hogy választok egy semlegesebb ízt a hét vége felé, és ezt megfőzöm 6-8-szoros adagban, hogy maradjon, a múltkor ez a paradicsomos krumplifőzelék volt. Ez lesz a jolly joker tartalék, amit én viszont már pont annyira unok szombatra, hogy szívesen meghagyom a családnak.
Így viszont már teljes lelki nyugalommal készíthetem el a gyümölcslevest a nem kicsit megosztó rakott karfiollal. A levest a végén édesítem, egy részét kiszedem magamnak, abba megy az édesítőszer, a családnak megmarad egy nagyobb adag cukros/mézes változat. A karfiolból meg aki kér kap, aki nem kér, eszik főzeléket. Ha jófej vagyok és van otthon virsli, akkor azt is sütök hozzá.
És hogy miért nem fordítva csinálom és hagyom hétvégére a főzeléket?
Egyrészt azért, mert akkor nem lehet kétféléből választani és kevesebb az esélye, hogy minden gyereket boldoggá teszek, másrészt meg mert a karfiol mellé volt leves, a főzelék mellé pedig nem. És akkor vagy készíthetek még egy fajta levest, vagy mondhatom azt a családnak, hogy nem lesz leves. A levestelen hétvége pedig nem egy nyerő opció - hogy jövök én ahhoz, hogy nincs leves, amikor az oviban, meg a suliban mindig adnak? - ezt üzenik a szemrehányó tekintetek.
Hát valahogy így megy ez nálam. Nem mondom, hogy egyszerű, azt meg pláne nem mondom, hogy ez minden hétvégén ilyen flottul megy. De ha éppen rászánom az időt és előre tervezek, akkor általában sikerül a hétvégi kajálást is ugyanannyi energiabefektetéssel megoldani, mint a hétköznapokat.
A 4 hetes étrendünk mellett már gondoltunk a vegetáriánusokra, vegánokra, tejmentesen és gluténmentesen étkezőkre is. Bodon Judit dietetikus úgy álmodta meg a menüket, hogy ezek segítséget nyújtsanak nektek a hosszú távú életmódváltás felé vezető úton. Nincsenek bennük kacifántos, kimondhatatlan és főleg beszerezhetetlen alapanyagok és nyugodtan adhatjuk kicsinek, nagynak, idősnek és fiatalnak is. Az étrendek 1500 és 1800 kalóriás keretre vannak felépítve, induláskor szakértői segítséggel tudod meghatározni, hogy neked melyikre van szükséged.