Kijelentkezett felhasználó kép

Olvass, anyukám! - Lendülj át a gyerekekkel

Olvass, anyukám! - Lendülj át a gyerekekkel
Próbáld ki a videótárunkat egy hétig ingyen Kipróbálom

Az Olvass, anyukám! kezdeményezésünkben most már a negyedik közös könyvünket olvassuk, és csakúgy, mint nyáron, már nem csak neked, hanem a gyerekeknek is ajánlhatunk könyveket. Nem is akárhogyan: Csobod Lucával, a Pagony Könyvkiadó szerkesztőjével összedugtuk a fejünket és azt találtuk ki, hogy ő elolvassa az #olvassanyukám aktuális könyvét és annak a hangulatához, témáihoz kapcsolódó gyerekkönyveket ajánl, korosztályra bontva. Így végre másképp lehet családi téma a mit olvasol kérdés, azok köré a fő témák köré építve, amik megjelennek mind a felnőtt, mind a gyerek olvasmányainkban. 

Szóval Péterfy-Novák Éva Egyasszony című regényét a Pagony egészíti ki témájukban a fő könyvhöz szorosan kapcsolódó olvasmányokkal négy korosztály számára! Ráadásul 25% kedvezménnyel szerezheted be őket (az ehhez szükséges kódot az #olvassanyukám tagok érhetik el az ingyenes zárt Facebook csoportunkban).

Íme Csobod Luca szerkesztő ajánlása

Azt hiszem, mindannyiunk nevében mondhatom, hogy amikor könyvet választunk a gyerekeknek, félve nyúlunk a nehezebb témák felé. Elvégre az olvasás a közös időnk, a kiszakadásunk a mindennapokból, és mivel sokszor este az ágyban olvasunk nekik, inkább törekszünk a békés elalvásra, mintsem a nehéz gondolatok közös megélésére. De most egy pillanatra gondoljunk csak arra, mi mennyi minden kaptunk az Egyasszonytól. Nehéz volt? Igen. Sírtunk közben? Hogyne. Cipeltük magunkkal napokon át? Naná! Ha tehetnénk, törölnénk az olvasmányaink sorából? Tuti nem! Segített nekünk új szemmel látni a saját életünket? Egész biztosan.

És az utolsó pontban van a lényeg: egy nehéz olvasásélmény segített nekünk valamiben. Átlendített minket egy saját elakadásunkon. Biztosított minket arról, hogy nemcsak nekünk nehéz. Vagy mutatott nekünk valamit, amit enélkül a könyv nélkül sosem láttunk volna. A mostani válogatásban próbáltam olyan történeteket keresni nektek, amik egy adott korosztály nehézségeit fogják meg, és egyben adnak valami fogódzkodót arra, hogy lehet kikecmeregni belőlük.


 

0-3 éveseknek: Marék Veronika: Boribon beteg

A legkisebbeknek sokszor a betegség az első olyan rendkívüli állapot, amivel meg kell küzdeniük. Nem is kell ehhez végigjárni az Egyasszonyban megismert kórházi osztályokat vagy otthonokat. Egy apró kis nátha elhozza magával a kellemetlen orrszívást, egy makacs köhögés a kötelező látogatást az orvosnál, egy magas láz a kanalas orvosságot. Ezek mind nehéz, idegen pillanatok a gyerekeknek. De talán egy kicsit kevésbé nehéz, ha tudják, hogy Boribon, az örökmozgó, csupa jókedv kismackó is volt már beteg. És bizony, elmaradt a kirándulás, lett helyette gyógyszer és pihenés. De ahogy a kicsik általában, Boribon is pikpakk felépül, és a játék ott folytatódik, ahol a betegség félbeszakította.

3-7 éveseknek: Kiss Judit Ágnes: Babaróka cipője

A Babaróka cipője részben a fenti gondolatot viszi tovább: Babarókának gyógycipőre van szüksége, és nem elég, hogy a kényelmetlenségét meg kell szoknia, még az óvodában is csúfolják miatta. De Kiss Judit Ágnes története ismét túlmutat az ovis mindennapok egyszerű bemutatásán. Ebben a kötetben Babaróka rálel az egyik legfontosabb leckére: megtanul kiállni magáért. És amikor új ovisok érkeznek hozzájuk egy messzi, leégett nádasból, Babaróka kiáll mellettük is. Úgy, ahogyan az Egyasszony kiáll a nők mellett, a súlyosan fogyatékos gyereket nevelők mellett, a gyerekotthonok dolgozói mellett és az élet mellett. 

7-10 éveseknek: Kiss Judit Ágnes: Zsálya és a mélyvölgyi utazás

A történetünk az Egyasszony által is olyan pontosan megidézett kórházi falak között kezdődik. Zsálya beteg, és bár mindenki biztatja, hogy meg fog gyógyulni, a kislány tele van félelemmel. Egy este megérkezik hozzá Fényilonca, a tündér, és vele indul gyógyító útra Zsálya. Velük tart Efirfira, az unikornis és Aldo herceg is, de egy ponton túl a lánynak egyedül kell folytatnia útját, hogy meglelje a gyógyító virágot. A szimbolikus utazáson épp annyi nehéz, mint amennyi reménytadó pillanat éri, mi, az olvasók pedig nem tudunk nem bevonódni ebbe a gyönyörű varázsmesébe, amit Szimonidész Hajnalka rajzai keltenek életre.

9-12 éveseknek: Vészits Andrea: Agáta és a jegenyenyár

Amikor erről a könyvről mesélek, általában nem azzal kezdem, hogy Agáta egy Tourette-szindrómás, kirekesztett kislány, Nyár Jakab pedig elveszítette a családját egy autóbalesetben, és fának képzelni magát. De most kicsit erre terel a fókuszunk. Ezt egyébként azért is tehetem meg általában, mert a szerző által teremtett varázsvilágban ezek nem szükséges információk. Maga a cselekmény és a gyerekek egymás felé fordulása olyan szépen és mágikusan bomlik ki, hogy az alaphelyzetük csak valami halvány hátteret szolgáltat ehhez. Közös kalandjuk, amiben boszorkánnyal, varázslóval és lúdvércekkel küzdenek, egy születő barátság és a közös gyógyulás története tele varázslatos metaforákkal és szimbólumokkal.

 

A fenti mesék mind nehéz történetek, de mindegyik végén elérkezik a remélt feloldozás. A gyerekeink ugyanígy bármikor nehéz helyzetbe kerülhetnek, de ha nem éri őket ismeretlenül a rossz érzés, és van arról tapasztalatuk, hogy a mi segítségünkkel át- és túléltek már hasonlót, akkor talán könnyebben veszik az újabb akadályt. Mi pedig engedjük, hogy a történetek vezessenek minket ezen a közös úton.

 

A fenti könyveket 25% kedvezménnyel tudjátok megvásárolni a Pagony webhopjában (pagony.hu) és valamennyi Pagony üzletben (pagony.hu/uzletek), az ehhez szükséges kuponkódot megtaláljátok az Olvass, anyukám! ingyenes zárt Facebook csoportban.

 

Ha korábbi gyerekkönyv ajánlónkból szemezgetnétek, akkor kattintsatok ide!

Az Olvass, anyukám! a Gyerünk, anyukám! online olvasóköre, az #olvassanyukám házigazdája Csajkovszky Krisztina. Most szeptember és október hónapban Péterfy-Novák Éva Egyasszony című regényét olvassuk közösen, ami éppen 10 éve jelent meg először.

Péterfy-Novák Éva majd' minden orvostól azt a diagnózist kapta, hogy kislánya a születés során vált súlyosan mentálisan sérültté. A kislány hét évvel élte túl a diagnózist, édesanyja pedig harminc évvel a történtek után döntött úgy, hogy blogbejegyzésekben megírja együtt töltött éveiket. A megrázó őszinteségű blogból könyv született, a könyvből pedig színházi előadás.

Az Egyasszony igaz történet az élet fájdalmas titkairól, amelyekről nem szokás beszélni. Tragikus és egyben felemelő példázat, melynek különlegessége, hogy bár a rettenetet beszéli el, mégis rendíthetetlen életöröm sugárzik belőle.

 

Jó olvasást kívánunk, és szeretettel várjuk a visszajelzéseiteket a könyvek kapcsán a szerintem@gyerunkanyukam.hu e-mail címre illetve az Olvass, anyukám! Facebook csoportban!