Kijelentkezett felhasználó kép

Te csak gyakorolj!

Te csak gyakorolj!
Próbáld ki a videótárunkat egy hétig ingyen Kipróbálom

Te csak gyakorolj!

Mindig mindent tudni akartok, és ez így van jól, főleg azért, mert az oktatóinknak mindig mindenre van válaszuk, így Németh Lucának is, aki a leggyakrabban felmerülő kérdéseket gyűjtötte össze és válaszolta meg. Szóval jön a nagy JÓGA-GYIK, hogy örökre elfelejthessük a nekem ez nem megy lemezt. Mert megy, és tökéletesen csinálod, figyelj csak!

Nem sikerül a csúcspóz, mit rontok el?

Semmit. Nagyon jól csinálod, ne hagyd abba. Nem kell tudni a csúcspózt, csak gyakorolni kell. Ha tudnád, akkor mást kéne gyakorolni, amit nem tudsz. Különben nem fejlődnél. Ha nem tudod, az azt jelenti, hogy a megfelelő szintet gyakorlod, gratulálok, szuper vagy, csak így tovább! 

Egyébként pedig az óra összes többi része abban támogat, hogy a csúcspóz irányába tudj fejlődni, az oktatók általában adnak köztes megállókat, maradj ott, ha a végső póz túl sok még vagy válassz az óra korábbi részeiből egy hasonló pózt. Hajrá, a nem tudás a fejlődés kulcsa!

Mikor, hány ismétlés után fog menni?

Rossz hír, hogy nincs recept. Jó hír, hogy tök mindegy mikor megy, mert amíg épp nem megy, addig is pont ugyanott erősít, pont ugyanott nyújt és pont ugyanúgy lesz neked hasznos, mintha tökéletesen csinálnád. Az egyetlen egyértelmű feladat az, hogy ne hagyd abba.

Nekem az akármelyik pózban nem ér le/nem úgy áll/nem oda hajlik/nem olyan alakú/nem úgy néz ki.

A legtöbbször ezek hátterében egyszerűen csak az áll, hogy még nem tanultad meg. Valami még nem elég erős vagy nem elég hajlékony ahhoz, hogy odaérjen vagy “úgy” álljon. Nem baj. Amíg nem fáj, addig boldog mosollyal az arcodon csináld nem úgy. Lehet, hogy sose fog odamenni, lehet, hogy már holnap, lehet, hogy jövőre. A nemtudás sose baj, csak a frusztráció a baj. Arra koncentrálj, hogy jókedvvel tudj gyakorolni, mert itt nem ötperces folyamatokról van szó - ez az egyik nagy tanítása a jógagyakorlásnak.

Fáj, ha ezt vagy azt így vagy úgy csinálom

Módosíts! Soha semmi nem fájhat! Soha, de soha nem hasznos a fájdalom! Könnyíts azon, amiben fáj. Sokszor egyszerűen csak idő kell a testednek, hogy hozzáerősödjön a feladathoz. Ha máskor is fáj és sokszor vagy állandóan, akkor menj el egy manuálterapeutához. 

Fáj a csuklóm

A kartámaszokhoz rengeteg izom kell. Ráadásul lehetséges például a csuklón úgy támaszkodni, hogy inkább az ízületeken támaszkodsz, mintsem hogy az izmok tartanának. Terpeszd az ujjaid, az ujjak töve legyen a talajon, az ujjak végeivel karmolj, a tenyered tövével pedig felfelé törekedj, mintha meg akarnád emelni. Ezek kívülről kevésbé látható dolgok, arra valók, hogy intenzíven aktiválják az izmokat a csuklód körül, és így védjék az ízületet. Ha pedig nagyon érzékeny a csuklód, hasznos lehet csuklóalátámaszást is használni, eleinte mindenképp.

Derékfájós vagyok / megfájdult a derekam

Hajlítsd a térded minden egyes előrehajlásnál annyira, hogy a felsőtested súlya a combodra tudjon támaszkodni. Mindig párnázd alá a combod relaxációnál. Gyertyát, eke pózt, nyújtott térddel előrehajlást mindig könnyítve csináld, inkább a határaid alatt dolgozz. Ellenőrizd, hogy nincs-e szétnyílt hasizmod, ha pedig állandó a fájdalom, menj el manuálterapeutához.

Útban van bizonyos pózoknál a mellem/hasam

Vannak pózok, amikben abszolút útban lehetnek. Előre lépésnél lépj a kezeid külső oldalára, és később araszolj vissza. Sas póz kartartásánál úgy csináld, ahogy a cicik engedik. Bátran módosíts bármelyik pózon!

Nem tudom úgy venni a levegőt, ahogy az oktató diktálja

Semmiképpen se úgy vedd :) A saját légzésed ritmusát kövesd minden esetben. Ha ez nagyon eltér az oktatótól, akkor akár el is engedheted a légzést, és önálló gyakorlásnál térj rá vissza  vagy állítsd meg időnként a videót.

Nem tudok figyelni a légzésre gyakorlás közben

Nem baj, akkor ne figyelj rá. Ahogy megszokod lassan a pózokat és az instrukciókat, úgy tudsz majd egyre több figyelmet fordítani a légzésre is. Magától megoldódik, csak gyakorolj.

Nem bírom el magam, nem vagyok elég erős

Könnyíts! Tedd le a térded, módosíts, adj magadnak időt. Nem erő kell ide, hanem türelem. Az erő magától jön, vagyis tőled és a gyakorlástól. A türelem az, ami segít gyakorolni. Ha leengedett térddel chaturangázol, akkor is ugyanazokat az izmokat használod, ugyanazokat az izmokat erősíted, amikből majd a felemelt térd lehet. És hát senki sem mondta, hogy kötelező elérni a térd felemelést. Akkor is hozzá fogsz erősödni, ha elengeded a kényszert, a hosszú távú gyakorlásod szempontjából pedig fontosabb, hogy élvezni tudd a gyakorlást. 

Fejjel lefelé helyzeteknél vagy ha lóg a fejem, szédülök/zúg a fejem

Mérj vérnyomást. Ha azzal minden rendben, akkor rövid időket tölts fordított testhelyzetekben, ezt is szokni kell, van, aki érzékenyebb rá, de nyugi, beletanul a tested.

Nem tudok meditálni

De! Ehhez csak ülni kell. Tudsz ülni. Csak rá kell szánni az időt. 5 perc mindig van.

Jógázhatok menzesz alatt?

Igen, jót is fog tenni. Az egyetlen, amit ilyenkor kerülj, azok a fordított  testhelyzetek. Kivétel a lefelé néző kutya, azt ilyenkor is csinálhatod.

Jógázhatok betegen?

Te érzed, te tested. Alapvetően segíthet a gyógyulásban, de legyél figyelmes a testeddel és tartsd tiszteletben, ha most épp mégsem áll készen.


 

Ne feledd, a jóga segít, hogy képes legyél máshogy mérni saját sikereidet, hogy a gyakorlás öröméért gyakorolj, és ne külső célokért. Legyen az örömed a fókuszban. Jó gyakorlást!

Kezdőként Lucával és 3 másik edzőnkkel a Jóga Start programunkban tudsz elkezdeni gyakorolni. A Jóga Plusz-t akkor ajánljuk, ha már van valami fogalmad a jógáról, de a chaturanga még csak álomnak tűnik. Ha pedig bonyolultabb pózokra, nagyobb hajlékonyságra vágysz ezek után is, akkor a Jóga Extra Program lesz neked való.