Kijelentkezett felhasználó kép

Te le tudsz szállni a motivációs hullámvasútról?

Te le tudsz szállni a motivációs hullámvasútról?
Próbáld ki a videótárunkat egy hétig ingyen Kipróbálom

Teljesen rabul ejtett Fredrik Backman Björnstad trilógiája. Imádom, ahogy szövi a szálakat, ahogy felépíti a karaktereket, amilyen mini történésekből sorsok és élethelyzetek és dilemmák rajzolódnak ki. Minden szereplő bennem is él, mindenkihez tudok kapcsolódni, és bár egy svéd kisfaluban játszódik a regény, azt érzem, rólam is szól.

Van benne egy szereplő, Amat. Aki egy távoli országból költözött oda, soha nem látott jeget és havat, mégis egy jéghoki bajnok válik belőle. Ez tulajdonképp egy mellékszál. De tegnap egy bekezdés befúrta magát az agyamba, és nem ereszt. És azért nem ereszt, mert annyira magamra ismertem benne.

Arról ír, hogy mi történik valakiben, amikor egy lehetőség elvárássá válik. Amikor egy belső motiváció, egy élvezet kötelezővé válik és egy elért eredmény minimummá és természetessé válik. Hogy milyen demotiváló és görcsös lesz egy edzés ezek után, és milyen alapelvárás egy meccsen lőtt gól. Hogy pont a szépség és az öröm vész ki a sportból a túlzott elvárások hatására.

Lehet, hogy ez rajtam kívül mindenkinek megvan a fejében. De nekem ezzel leesett egy tantusz arról, hogy miért vagyok én is rendszeresen egy motivációs hullámvasúton: hogy amikor épp jó szériám van és sokat mozgok, akkor azt mennyire élvezem, mennyire jólesik, mennyire tölt, aztán pár ilyen hét után elkezdem magamtól elvárni, hogy ezt a mennyiségű és minőségű sportot hozzam, és elkezd a spontán örömből egy csikorgós teljesítés kialakulni, ahol a minimum az előző heti mennyiség, a több az jobb, a kevesebb kudarc, és ettől azonnal lecsökken a sport élvezeti értéke, és kevesebb is lesz belőle. És az egész belassul. Majd megint jön egy pár jó élmény, és újra elindul az élvezhető mennyiségű és minőségű sport. Na itt kellene tudni megállni, és ezt az állapotot megőrizni. Nem elvárássá formálni magammal szemben, hanem csak simán tudomásul venni, hogy de jó, hogy ezen a héten is mennyi minden belefért épp, és milyen jó is volt.

Ti hogy vagytok ezzel? Nálatok mitől jönnek és mennek a motivációs hullámok?