Kijelentkezett felhasználó kép

Így ne csússz el nyáron a kaján!

Így ne csússz el nyáron a kaján!
Próbáld ki a videótárunkat egy hétig ingyen Kipróbálom

Csak egy fagyi. Meg egy fél lángos. Na jó, még egy jeges kávé belefér, nem?
Nyáron alig eszik, csipeget, melegben nincs étvágya. Mindenki azt hiszi, hogy ugyanazzal a súllyal folytatja nyáron, de vannak a sunyi kalóriák: megeszed a gyerek maradékát, a fagyit, vödörszám tolod magadba a gyümölcsöket és koktélokat, jegeskávé fagyival.

Stábkörképünkben arról vallunk, hogy mik azok a buktatók, amiken könnyű elcsúszni a nyáron, és hupsz beszaladnak gyorsan az arcunkba a kalóriák.

Bedobni a gyeplőt teljesen?
"Rám abszolút igaz az, hogy a hőségben nem kívánok enni semmit. Ilyenkor maximum a könnyű salátákra, meg hideg gyümölcsökre vágyom, sőt még a dinnyét sem szeretem igazán, tök boldog vagyok a bogyós gyümölcsökkel. DE! Sajnos ilyenkor bármilyen mennyiségben képes vagyok fagyit enni... úgyhogy nekem erre kell odafigyelnem. Tavaly például az étrendes kisétkezések között talált cukormentes fagyi-gyümölcs kombinációval elég szépen átvészeltem a dolgot" - mondja Harcsik Dóri, akinél a másik buktató az, hogy a nyaralásokon hajlamos teljesen bedobni a gyeplőt. "Tök mindegy, milyen nassi, csoki, fagyi, lángos, hamburger kerül a látóterembe, előlem nem menekül. Jó lenne ilyenkor is azért egy minimális kontrollt tartani, hátha idén sikerül."

Könnyedség és aktivitás
"Én eléggé úgy működöm mint Dóri" - mosolyog Lukács Kati, aki amúgy is a stáb zöldség- és gyümölcsfelelőse. "Ilyenkor nem kívánok semmi extrát, leginkább gyümölcs és saláta az amit szeretek enni, meg fagyit és rengeteg teát. Ilyenkor sokkal aktívabb is vagyok fizikailag, mert mindig kell bringázni menni, úszni stb., úgyhogy én mostanában nyaralás alatt inkább fogyni szoktam, nem hízni."

Fohász a tésztához
Nekem (Kriszónak) egy nagy vesztem van nyáron: a tészta. Imádom a friss tésztákat, elég rá egy kis grillezett cukkini meg hagyma és már boldog is vagyok. Ráadásul kész van 10 perc alatt az egész, a családnak néha kell mellé valami hús, és le van a főzés. Ez az én legnagyobb buktatóm, hogy képes vagyok napokon át variálni. Tavaly jöttem rá, hogy nincs ezzel semmi gond, ha megfordítom az arányokat, és nem tésztából van több a tányéron, hanem grillezett zöldségből. Ha van mondjuk két tenyérnyi zöldségem, akkor csak egy tenyérnyi lehet a tészta. És nincsenek fölösleges olaj spriccelések a tetejére! Minden így megspórolt extra kalóriának nagyon tudok örülni.

Kellenek a keretek
"IR-esként különösen oda kell figyelnem arra, hogy miket eszem, és nyáron számomra sokkal nagyobb a csábítás. Elég csak a strandra gondolni, ahol feváltva csapja meg az orromat a lángos és a főtt kukorica illata, a gyerekek fagyiznak, és amúgy is gyümölcsszezon van, úgyhogy mindenféle finomság egyszerre érik" - árulja el Urbán-Váradi Alexandra. "Nem azt mondom, hogy ha nagyon-nagyon megkívánok valami finomságot, akkor nem eszem meg, de ez csak egy-egy alkalom, nekem az nem fér bele, hogy egy egész nyaralást végighabzsolok. Nekem kellenek a keretek, amiket 1-2 kivételtől eltekintve nagyjából tartok a nyaralás alatt is, mert tudom magamról, hogy ha huzamosabb ideig melléeszem, akkor nagyon nehéz visszatalálnom a korábbi étrendi keretek közé."

Stábtippek, ahol megállíthatod a fölösleges kalórialavinát
Lássuk, hogy mik azok a hasznos tippek, amikkel a kósza finomságok mellett sem duplázod meg a napi energiabevitelt

1. Nyáron otthon van az összes gyerek, ha csak azt megnézed, hogy mennyi a reggeli, a tízórai vagy az uzsonnamaradék, ami mellett hajlamos vagy nem elmenni, hanem rájárni, bepuszilni, "ezt nem fogjuk kidobni" felkiáltással, akkor itt az ideje, hogy erről vagy leszokj, vagy átvariáld. Mindannyian tudjuk, mennyire dühítő ételt kidobni, nekünk ez ellen a közös étkezések váltak be a leginkább. Szóval ülj le velük enni! Ha a reggeli például szendvics zöldséggel, akkor a sajátodat is tedd a tányérra, az övék mellé. Osszátok el együtt, próbáljátok ki játékosan, hogy mindenki csak annyit szed magának, amennyit azt gondolja, hogy mondjuk egy kisnyúl megenne vagy egy nyári tündér. Így több apró szedéssel, falatozással osztjátok szét a reggelit (működik ez bármelyik étkezésnél), és rád sem marad annyi a végén. Ha marad, akkor például meg lehet kérdezni, hogy a nyári tündérnek van-e még szüksége egy kicsire, kell-e neki az erő ahhoz, hogy a homokvár tetejére zászlót tűzzön? Egy pici meséléssel át lehet szokni erre, és ha ezek a képzeletbeli figurák a vakáció eleven kis családi hősei lesznek, akkor az étkezéseknél már kérheted a gyerekeket, hogy ők meséljenek, hány barackot eszik egy nap a tündérlány.

2. Ha tudod magadról, hogy szeretnél te is fagyit, kukoricát, lángost, akkor ne a bűntudatodat kapcsold be, hanem a tervező énedet. Ha reggel például tudod, hogy elmentek a fagyizó mellett, akkor engedd meg magadnak azt az 1-2 gombócot, csak tervezd be a napi kalóriamennyiségedbe. Ugyanígy a jegeskávé, a kukorica, a lángos, a bármi is beférhet, csak egy picit fordítsd meg magadban a dolgot: legitimáld az étrendedben, és találd meg a helyét!

3. Víz, víz, víz. Kánikulában rengeteg folyadékra van szükség, de a vízivás vagy a hűtött, ízesítetlen gyümölcstea fogyasztása a teltségérzetben is segít. Ha nassolnál, előtte igyál egy pohár hűset. Díszítsetek bátran, friss gyümölcsökkel, újrahasznosítható szívószállal, rajzoljatok a poharakra. Így az anyalélek is megnyugszik, hogy a gyerekek is eleget isznak.